onsdag, maj 09, 2007

Hårdvarutekniklaboration

Japp! Så heter det: Hårdvarutekniklaboration. Hela veckan kl 8-17 är det uppbokat för halva klassen och andra halvan hela nästa vecka. Jag råkar vara i första gruppen... Vi labbar med olika sorters lagringslösningar och för en gångs skull inget virtuellt överhuvudtaget. Det är skitkul faktiskt.. Lite NAS och SAN och kluster bl.a annat. Utöver alla vanliga dell servrar vi alltid använder så har skolan fått lagringslösningar från företag, bl.a Hitachi.. fibre channel lösningar.



iSCSI boot, så ut med hårddisken!


Några fiberswitchar...



Det är såna här oorganiserade kabelhärvor som alla tekniker älskar! :)


Fiberswitcharna i "Nybro". Klassrummet är uppdelat i två städer. Kalmar och Nybro, en på varje sida och vi har single-mode fiber kablar i förbindelse hela vägen emellan... :)


En till bild på switcharna...


Här är SAN-lösningen skolan fått från Hitachi tillsammans med två fiberswitchar..


Närbild...


Jag fick äran att starta hela monstret. Det var en checklista på 8 olika steg innan den till slut kom igång.


Närbild: Status OK


Två RAID kontrollers med 10 fibre channel diskar i varje. Hot-swap stöd givetvis. Sen kan man sätta på såna här fina kåpor om man vill på framsidan.


Fibre channel diskarna i närbild...


Dell servrarna har stöd för management remote. Man kopplar upp sig mot en speciell port på servern via en webbläsare på valfri dator så kan man göra allt med den. Starta, stänga av, starta om, mounta virtuella diskar och floppys. Man har en konsoll så man kan se allt grafiskt ända från att BIOS startar. VNC och Windows Remote Desktop kan slänga sig i väggen...


Två HBA kort med fiber för redundans i till diskarna i servern och självklart 2 ethernet kopplingar och management koppling för remote styrningen.


Såhär trångt kan det bli, och resten av rummet ser likadant ut...


IT-Stefan instruerar grabbarna om hur saker och ting funkar.. Till vänster ett NAS och längst bak är det tre Sun maskiner och en bandrobot.




Och såhär ser min nya byrå från IKEA ut. Skruvade ihop den igår kväll.. Lite omväxling. Perfekt att sätta TV på!

0 kommentarer: