måndag, november 24, 2008

Masten i bilder

Det måste varit förra helgen igen. Efter att jag för några veckor sedan fick tips av Marlene om det numera nedlagda Masten och dess unika autografmuseum så slutade det att jag och Johan for dit. Jag trodde inte det skulle vara en sån kulturskatt som det faktiskt är och ganska unik dessutom! Det är tragiskt att kommunen vill riva ner stället och bygga bostäder.

Jag är långt ifrån lika duktig på att skriva berättelser som Johan är så jag citerar lite av det han skrev i ett av sina inlägg kring vår tripp till Kristianopel...

"Jag vet inte om det berodde på klådan i kamerafingret eller julmusiken från Martins stereo som gjorde att vi sånär missade vårt mål. Men Martins falkblick fick syn på det i sista stund och kastade passaten vant ner i det knähöga gräset i vägkanten, utanför entrén till Masten.

I väntan på att Martin skulle få ordning på sig och sin kamera konstaterade jag att han har en hel del saker i sin bil. En skön blandning jag planerar att skriva ett inlägg om i framtiden. Den som väntar på något gott.

När så Martin klargjort att hans kamera inte var fuktskadad utan att anledningen till att displayen "blinkade" var att han själv ställt ner tiden för displaybelysningen till 5 sekunder gjorde vi vårt intrång på den klassiska festmarken."

Det andas kultur och många historier när man står där framför entrén och tittar in på det halvt igenvuxna stället. Hit har många kändisar styrt turnébussarna, många av dem flera flera gånger om. Abba stannade till här och hade en hejdundrande konsert innan de for vidare till slottsruinen i Borgholm 1975. Pappa var där och kollade på Jerkan som tydligen tagit sig in på scen med motorcykel - det var nog många i publiken som tyckte det var ganska häftigt.

Detta var utan tvekan den bästa fototrippen hitintills under dessa år vi, och jag, gett mig ut på och jag tror vi kommer fara dit igen. Tack vare väginstruktioner från Pappa och GPS:en så gick det överraskande lätt att komma dit men trots detta höll vi på att missa det i all fart.


Huvudentrén, här har många många människor köat genom tiderna.


Största huset på stället som faktiskt verkade vara i bruk fortfarande då det var inrett. Kanske dom spelar Bingo där en gång om året...?


Efter storhetstiden som inneställe som övergick hela festområdet till att vara camping och vandrarhem och då gäller det att vara utrustade!


Latrinen finns fortfarande på plats. Inget för den blyge...


Ett gammalt hus fick bli dusch och tvättstuga.


Det innehöll även ett skötbord.


Utsikt från änden av duschhuset. Bakom scenen (en av två) har det nog hånglats på rejält friskt under åren som gick.


Den andra, mest intressanta, scenen syns till höger.


Det gäller att lysa upp! Både lysrör och infravärmare finns fortfarande kvar på plats.


Några proppar till scenen.


Den andra scenen: autografmuseumet som det kom att kallas. Alla artister som uppträdde genom årtiondena släpptes lösa med pennor av olika slag för att lämna kvar ett minne från uppträdandet.


Freestyle var den första stora autografen som fastnade på mina näthinnor när vi klev in bakom scenen.


Ingmar Nordströms var på besök ett antal midsomrar. Det känns overkligt att ett band stod och ritade på den här väggen för 52 år sedan och sedan fyllde på med årtal för varje besök.


Alla utrymmen bortsett från golv och handfatet på toaletten samt trapporna in i stora rummet bakom scenen hade lämnats fria från autografer och kladd. Johan går igenom alla autografer i taket.


1981 hände det. Jag har läst två olika källor, den ena hänvisar till midsommarafton och den andra till valborgsmässoafton. Parkledningen hade väntat sig en publik på 2000 personer men över 5000 kom och ville in. När trycket vid ingångarna blev för stort slog de upp grindarna till bilinfarterna. Besökarna vällde in, många föll omkull och tre personer trampades ihjäl. Rätta mig om jag har fel men 30/4 är väl ändå valborgsmässoafton?


Deep Purple har varit där!


Jag har inte lyckats hitta några källor på att Beatles verkligen varit där. Någon som kan bekräfta eller dementera? Dom var väl inte direkt okända 1976 så det borde varit en ganska stor grejj ifall de for ända till lilla Kristianopel för en spelning. Men har Abba varit där så kan ju tekniskt sett också Beatles varit där.


Kall-mar+Kalle.


Elvis Costello ritade lite. Någon töntig fjortis har förmodligen varit förbi och skrivit lite snuskord.


Alternativ in-/utgång?


Man kunde bland annat köpa kylda drycker i kiosken...


Elen är fortfarande inkopplad på stället vilket jag upptäckte till min förvåning när jag provade att starta räknemaskinen. 2008-11-16 var vi där!


En grillad med ketchup och stark senap, tack!

Jag kom därifrån med 267 bilder, 10 mindre än Johan vilket imponerade. Det visade sig i efterhand att då jag gått över till att fota i råformat så hade jag en bild kvar tills kortet skulle vara helt fullt.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på detta stället, framför allt innan grävskoporna gör sin entré där.

9 kommentarer:

Ronin79 sa...

Många fina bilder! Riktigt coolt ställe ni har hittat!

Foppa sa...

Fett

Johan a.k.a Kendo sa...

Gott jobb, som vanligt!

Tobbe & Hanna sa...

Saftigt nostalgiska bilder. Ang beatles så upplöstes de officiellt som grupp 1970. Sista konserten tillsammans höll de 1966. Så att de skulle varit i Kristianopel och spelat 1976 är alltså högst osannolikt men OM det skulle vara så betyder det ju att grejen är rejält mäktigt;-)

Ses imorgon?//T

Martin sa...

Äntligen kan vi sätta en punkt för spekuleringarna! Tack Tobbe! :) Förmodligen några småungar som klottrat för att dom trodde de var roliga ;)

På fredag ses vi!

Anonym sa...

hejhej jag är en tjej som bor i närheten och jag märker att du varit där när du var yngre? och nu ska ju masten rivas och det kommer vara en "sista dans" då kommer hepstars och spelar och det är den 25/9 kl 19.00. bjud gärna med mycket folk , detta kommer bli stort! :)

Martin sa...

Finns en chans att jag/vi dyker upp. Om du har mer info får du gärna maila den till junkmail snabela pxlar.com
Mvh,
Martin

Anonym sa...

Hej Martin!
På lördag 25/9 blir det en sista dans på den gamla festplatsen Masten i Kristianopel. http://www.sydostran.se/index.88855---1.html
Kan bekräfta att det var Valborgsmässoafton 1981, I was there.
/ L.H

Unknown sa...

Hej jag är i stort sett uppvuxen på Masten 😊 min farmor Sigrid jobbade i köket på festkvällarna, underbara minnen därifrån ❤